12.1.2014

Kirjoittajakoulu heräsi henkiinPelkosenniemen Kirjoittajakoulu on herännyt henkiin pienen hiljaiselon jälkeen. Pieni tarkoittaa paria kolmea vuotta. Nyt kokoonnutaan kerran kuussa kirjastossa ja pitempi aika kerrallaan.

Mistä kaikki alkoikaan? Vuonna 2003 kirjailija Seppo Saraspää vieraili Niemen kirjastossa vetämässä viikonlopun mittaisen kirjoittajakurssin. Kurssi oli innostava ja kokoontumisia jatkettiin kirjoittajaohjaaja Pirjo Maunun johdolla kansalaisopiston ja kirjaston siipien suojissa.

Kirjoittajat olivat ahkeria ja porukalta syntyi yhteinen tarinamoniste aina lukukauden päätteeksi. Yhdessä kokeiltiin kirjoittamisen eri lajeja. Tuli kertomuksia, tarinoita, novelleja, muisteluksia, perinnetekstejä, pakinoita ja runoja. Tuli tosipohjaisia juttuja ja tuli mielikuvitusta, fiktiota.

Runorakeita ilmestyi 2006 ja siinä oli tämä Juhani Jaakkolan runo:


Ikkunoita

Neliöitä, suorakaiteisia, pyöreitä,
useista valoa kirkasta,
aukkoja ilman laseja.

Tuijotan ruutua erästä,
on reunoissa rautaa, terästä
keskellä pieniä sirpaleita
kaikki murskana,
iäksi rikottuna.


Lopulta ryhdyttiin kirjoittamaan näytelmää. Suvantolaiset osallistujat halusivat kirjoittaa Suvannon kylän historiasta kertovan näytelmän. Näytelmän kirjoittaminen oli pitkällinen ja monivaiheinen prosessi. Käsikirjoitus valmistui aikanaan ja sai nimekseen Tanssikirves. Se tehtiin esitykseksi asti hieman eri kokoonpanolla kuin käsikirjoitus. Esittäjäryhmä nimesi itsensä Tulikoiksi ja ryhmä oli nimensä veroinen. Näytelmää esitettiin kymmenisen kertaa lähialueilla ja se nähtiin myös Posion Teatterihelinöissä keväällä 2010 ja sai hyvät arvostelut.

Näytelmän kirjoitus ja esittäminen vei voimat ja ryhmä tarvitsi lepotauon. Nyt kuitenkin on kynät teroitettu, näppäimistöt pyyhitty ja aivoissa avattu tarinatiedosto. Kaikki kirjoittamisesta kiinnostuneet ovat tervetulleita Niemen Kirjoittajakouluun. Siellä on mukava jakaa kirjoituskokemuksia ja tekstejä hyvässä seurassa.

Ehkäpä nyt jo keksittäisiin kirjoittajaryhmälle oikea nimikin. Sitä on yritetty vuodesta 2003 lähtien. Niin kauan puhutaan Pelkosenniemen Kirjoittajakoulusta kunnes keksitään.

Seuraava kokoontuminen on lauantaina 25.1. klo 11.30-16.30 kirjastossa. Vetäjänä toimii Pirjo Maunu.


Kirjoitusterveisin Tiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti