22.1.2014

Kotoilua ja arjen juhlaa


Tänäänkin aurinko on kierähdellyt eteläisellä taivaanrannalla ja kurkistellut kuuraisten puitten välistä. Tammikuu on näyttänyt parhaat – tai pahimmat – puolensa. Pakkanen on paukkunut lähellä kolmeakymmentä astetta, aina välillä ylikin. Juuri nyt aurinko on jo laskenut, mutta lumisen maailman värjäävät kullanhohteiset ja punertavat sävyt. Jokaisesta ikkunasta avautuu suuri ihmeellinen luonnon maalaama talvinen maisema.Se, joka keksi sanan kotoilu, ei ehkä ollut koskaan kuullut härkäviikoista, niistä tammi-helmikuun pitkistä viikoista, jolloin joulun pyhät ovat ohi eikä uusia ole tiedossa. Kotoilu ja härkäviikot sopivat kuitenkin hyvin yhteen.  Kotoiluhan tarkoittaa kotona olemista, kotona tekemistä, kotielämästä ja kotiaskareista nauttimista. Nyt jos koskaan voi hyvällä omalla tunnolla pysytellä neljän seinän sisällä, sytyttää tulet uuniin ja ottaa käteen hyvän kirja tai käsityön. Minäkin innostuin parsimaan kahdet nuorimmaisen villasukat käyttökuntoon. Sitäkin taitoa on hyvä verestää. Yritin kyllä perheen murkulle itselleen ehdotella parsimisen opettelemista, mutta siihen ei nuoren kiinnostus riittänyt. Taitaa olla katoavaa kansanperinnettä tuo vaatteiden korjauskin… Ehjät sukat kyllä otettiin kiitollisena vastaan.

Härkäviikot – tai selkäviikot – viittaavat työntekoon. Arki tuo mukanaan työnteon, rauhoittumisen ja keskittymisen. Tunnen, että tämä talven selän mukanaan tuoma energia sopii minulle nyt, kun päivästä toiseen pitäisi jaksaa istua tietokoneen ääressä opinnäytetyötä kirjoittamassa. Toisaalta olen itse huono arki-ihminen. Jokaisessa päivässä pitäisi olla pientä juhlaa, oli se sitten joku sykähdyttävä ajatus, mukava tekeminen, tapaaminen tai uusi oivallus.  Tänään oli pakko kesken päivän lähteä kameran kanssa kävelylle.  Aurinko ja huurteinen maailma kutsuivat.

Useana iltana pieneksi juhlahetkeksi on riittänyt Paula Siepin kirja ”Aurinko maassa”, jota olen säästellen lukenut ennen nukkumaan menoa, muutama luku kerrallaan. Kirjassa pieni kansakouluikäinen Lilja-tyttö – joka itsekin tietää olevansa auringon lapsi – katselee kirkkain silmin ja kaiken kuulevin korvin lappilaisen kotikylänsä elämää.  Lilja tietää, ettei ole ihan tavallinen tyttö. Hän juttelee tuulten kanssa, seuraa pääskyjen elämää ja kuulee, kuinka perunat kasvat maassa. Hän myös näkee ja tietää asioita, joista muut eivät uskalla edes puhua muuten kuin kuiskaten. Kirjan kieli on kirkasta ja elävää. Kieli on tärkeää, sillä se on tytön omaa kieltä, hänen oma äänensä.


Ajatustyö vaatii vastapainoksi myös jotain käsillä tekemistä. Jo hyvissä ajoin ennen joulua hankin oljet uutta himmeliä varten. Joulunalusaika oli kuitenkin niin kiireistä, että himmeli jäi tekemättä. Vasta nyt joulun jälkeen olen alkanut muistella, miten se oikein tapahtuikaan. Iltaisin olen sitten tutkinut opaskirjaa, leikannut oljista sopivan pituisia pätkiä tai pujotellut olkia lankaan ja koonnut pala palalta himmeliä kasaan. Ovatpa naapuritkin käyneet auttamassa himmelin teossa. Opaskirjasta huolimatta himmelistä tulee aivan uniikki, sellainen, joka olisi voinut olla minun kotonani 40 vuotta sitten, tai ainakin melkein. Nytkin odottaa pirtin puolella pujottelemista kolmatta sataa seitsemän sentin pituista olkea.Kaiken kotoilun ylistyksestä huolimatta näin härkäviikoillakin on mukava, kun naapurit käyvät kylässä.  Ja itsekin voi piipahtaa kyläilemään tai vaikka nauttimaan kulttuuritarjonnasta. Ensi maanantaina 27.1.1914 klo 19 tulee Lapin Alueteatteri Pelkosenniemen koululle esittämään Tuomas Kyrön kirjaan perustuvan näytelmän Mielensäpahoittaja ja poika. Sinne siis, kokemaan uusia elämyksiä arjen keskellä! 

Kotona Suvannossa

Kaisu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti