11.3.2014

Lukupiirissä Taivaan laijalla



Marjatta Pulska kuvaa elämää Itä-Lapissa kirjassaan Taivaan laijalla (Nordbooks, 2013).

Pieni poika kokee sodan, pelon partisaanien hyökkäyksistä, evakkoon lähdöt. Hän ei ymmärrä mitä tapahtuu, mutta tunteet ovat voimakkaat. Senkin hän oppii, että niitä ei saa näyttää. Joudutaan luopumaan, jättämään, on kiire. Hän oppii kantapään kautta, mikä on se kipu, kun pitää luopua. Koiranpentu jää, itkeä ei saa. Isoisä räjähtää silmien edessä kappaleiksi.

Värikäs henkilögalleria asuttaa Pulskan kirjaa. Sodasta kasvetaan kohti nykyaikaa. Aikajänne paljastaa miten mennyt vaikuttaa ihmisissä. Miten pieni sodan kokenut poika kasvaa aikuiseksi ja kantaa sotaa sisällään.

Sompion kirjaston Sodankylän toimipisteessä on kokoontunut Lukupiiri vuoden verran kerran kuussa. Lukupiirissä on keskusteltu jo monista kirjoista, mm. Jari Tervon Esikoinen, Antti Tuurin Rauta-antura jne.

Tammikuussa aiheena oli Marjatan Taivaan laijalla. Kirja kiinnosti, väkeä oli tavallista enemmän ja keskustelu kiivasta. Mukana oli monia, joille kirjan tapahtumat olivat tuttuja. Tällaista se on ollut, he vakuuttivat.

Kirjasto järjestää Lukupiirin huhtikuussa myös Pelkosenniemen ja Savukosken kirjastoissa ja aiheena on Taivaan laijalla. Niemessä keskustellaan torstaina 3.4. klo 10-12 ja Savukoskella samana päivänä illalla Kirjakahvilassa klo 18 alkaen.

Nyt kiireesti kirjaa lukemaan ja sitten mukaan keskustelemaan! Toki mukaan voi tulla myös vaikka ei olisi ehtinyt vielä kirjaa lukea.

Kirjaterveisin Tiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti