26.5.2014

Oi ihana toukokuu

Toukokuu on tuonut mukanaan monenlaista säätä: lunta, räntää mutta myös kauniita lämpimiä päiviä. Ilta illan perään askeleet ovat suuntautuneet Kitisen rantaan ja lumien lähdettyä myös metsään. Yhden ikimuistoisen illan vietin kahden ystäväni kanssa Pyhä-Luoston kansallispuiston Tunturiaavalla. Ilta oli kaunis, aluksi tuuleskeli, mutta yötä kohti tuuli tyyntyi. Ketään muita ei puistossa näkynyt. Se on sääli, sillä toukokuussa luonto on raikkaimmillaan. Ja luonnossaliikkuja saa olla myös rauhassa Lapin parhailta luonnonsuojelijoilta, sääskiltä.Reilun viiden kilometrin lenkki Tunturiaavan lintutornille ja takaisin sujui kaikessa rauhassa kävellen, katsellen, kuunnellen ja haistellen keväistä luontoa. Polulta löysin elämäni ensimmäiset korvasienet. Metsässä lauloi laulurastas ja järripeippo.
Tiaislaavulla pysähdyttiin hetkeksi ennen kuin matkaa jatkettiin pitkospuita pitkin Tunturiaavalle. En ole koskaan käynyt siellä tähän aikaan vuodesta. Se oli mykistävä kokemus. Sen värit, ja vedet, joista pilvet ja laskeva aurinko heijastuivat.


Joutsenpariskunta puuhasi pesällään, telkät uiskentelivat aavan vesissä. Sinirinta istuskeli puussa lähellä pitkospuita eikä häiriintynyt lainkaan myöhäisistä kulkijoista.
Takaisin päin käveleskeltiin Isonkurun kautta. Sulamisvedet virtasivat leveinä puroina, paikoin oli vielä luntakin maassa.  Isonkurun laavulla levähdettiin lähes parinsadan porrasaskelman jälkeen, viriteltiin tulet ja syötiin eväät. 

Vanha metsä Isonkurun kankaalla otti meidät syliinsä, rauhoitti ja sai hengittämään syvään ja kokemaan yhteyttä ikiaikaisen metsän, kallioiden ja tuntureiden kanssa. Kotiin palatessa tervehti auringonlasku Suvannon sillalle saapujaa. Kitisen varrella linnut lauloivat kesää, kesää... 


Sitä kohti mennen

Kaisu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti