7.12.2013

Joulu on taas, Joulu on taas, Ja voi kuinka meil on hauskaa...?

"Että minä vihaan tätä joulu hössötystä!" Lause jonka minä sanoin neljä vuotta sitten. Tai oikeastaan sanon vieläkin. Paino sanalla HÖSSÖTYS.

Suhtautumistani jouluun on muuttanut  kymmenen sormea ja kymmenen varvasta. Tai siis tätä nykyä kaksikymmentä sormea ja varvasta. Lapseni. Ennen heitä joululla ei ollut merkitystä(paitsi tietenkin silloin kun itse olin lapsi.) Ennen ei ollut tarvetta vaihtaa jouluverhoja, saati viritellä jouluvaloja tai leipoa piparkakkuja. Nyt sitä haluaa omille lapsilleen samanlaisen joulun odotuksen riemun kuin itsellä oli lapsena.

Pikkuveljeni ja poikieni leipomia tähtitorttuja


Näen joulun aikana perheelle ja yhdessä ololle. Rauhoittumiselle. Nostaa pöydälle piparitaikina ja katsoa suurimmanosan taikinasta häviävän pienillä sormilla pieniin suihin. Pellille saa nostella mitä muodokkaimpia porsaita, sydämiä ja ukkoja. Illalla saa istuskella kynttilöiden valossa kuuma glögimuki kädessä.

Jokapäivä postilaatikkoon kolahtava mainos/lelulehti luo täysin toisenlaisen tunnelman. "Haluan tuon, Haluan tuon, tuon, tuon..." Joo, haluat. Et tarvitse. Leikit sillä 15 minuuttia ja sitten se lojuu laatikon pohjalla. Pätee niin aikuisiin kuin lapsiin. On kiva antaa ja saada lahjoja, mutta kohtuudella. Tyhjänpäiväisen muoviroskan voi jättää kauppaan.

Jouluhössöttämisestä pahinta on kuitenkin ehkä täydellisyyden tavoittelu. Voivotellaan vähän vinoa ja harvaa kuusta. Porkkanalaatikko kärähti reunoilta ja kinkku oli päässyt vähän kuivahtamaan. Eikä millään kerennyt pesemään sitä perimmäistä kaapin nurkkaa... Jouluista kuitenkin mieleen jää se, että ollaan oltu yhdessä perheen kesken. Nautittu toistemme seurasta. Ei se kärähtänyt porkkanalaatikko.

Itse hidastan ja rauhoitun. Lähden poikien kanssa pihalle metsästämään tontun jälkiä hangelta.
Iltasella taidan lämmäyttää glögin, nykässä villasukat jalkaan, napata sen pikkasen kärähtäneen piparin ja köllähtää sohvalle odottamaan joulua. Kyllä se sieltä tulee kunhan malttaa ootella rauhassa.

Rauhallista joulun odotusta.
-Janni

ps. Itsenäisyyspäivänä voisi näyttää teeveestä, Tuntemattoman sotilaan lisäksi,Täällä pohjantähden alla.

2 kommenttia:

  1. Ihana tuo teidän oikeasti talvinen joulu. Terveiset Turusta, jossa on nyt ehkä sentti lunta.

    VastaaPoista
  2. Kyllähän tuo lumi on ihana, mutta vasta vallinneet -33 astetta ei niin ihanaa.

    VastaaPoista