22.12.2013

Pelkosenniemen kylistä kajahtaa!

                                

Joulun ja vuodenvaihteen lähestyminen on aina tilinteon paikka. Silloin joutuu miettimään, mitä on tullut tehtyä, ja mitä sitten ei saanutkaan aikaiseksi. Tämä vuosi – ja varsinkin tämä syksy – on ollut monen Pelkosenniemen kylän aktiiviselle toimijalle kiireistä aikaa. Vuoden vaihteessa loppuu puolitoista vuotta kestänyt Pelkosenniemen kylät -hanke, jota Marianne on projektipäällikkönä antaumuksella vetänyt. Kylähankkeen tavoitteena on ollut kiinnittää muun maailman huomio siihen, että Pyhätunturin lisäksi Pelkosenniemeltä löytyy vireä kirkonkylä ja lukuisa joukko muita eläviä kyliä. Ja kertoa, että Pelkosenniemen kylissä on hyvä asua ja elää. Tavoitteena on ollut myös tuoda kyliin ja kuntaan uusia asukkaita, jotka olisivat kiinnostuneita siitä elämänmuodosta ja niistä elinmahdollisuuksista, joita paikkakunta tarjoaa.
                      
Niinpä jo kevättalvella alettiin puuhata kylien ja koko Pelkosenniemen yhteisen esittelylehden tekemistä. Hanke palkkasi Elinan, turkulaisen toimittajan, tekemään lehteä – ja toisen Elinan ottamaan siihen kuvia. Yhdessä mietittiin kylissä jutunaiheita, etsittiin kuvia, kirjoitettiin ylös ruokareseptejä, ja tehtiinpä joku juttukin. Kesällä putkahti lehti ulos kaikkien saataville Viestinetin hienosti taittamana.
                      
Kyläläisten kiireet eivät kuitenkaan loppuneet siihen. Porukalla pohdittiin kunnan visuaalista ilmettä, suunniteltiin oman kylän logo, ja siihen sopiva ja kylään sattuva sanonta eli slogan. Kirkonkylällä järjestettiin maisemanhoitotalkoita.  Vuoden 2014 kalenteriin tehtiin kustakin kylästä oma sivu, ja näinä päivinä julkaistavaan ”Uuden asukkaan oppaaseen” haettiin kuvia ja kirjoitettiin kuvauksia omasta kylästä, sen nähtävyyksistä ja käyntikohteista.
                      
Suurin haaste näin tavallisen kyläläisen silmin oli kylän esittelyelokuvan tekeminen. Täällä Suvannossakin kokoonnuttiin koululle isolla porukalla miettimään, mitä kylästä halutaan kertoa. Viikon päästä tulivat Mediapajan pojat Sodankylästä kuvaamaan. Taas olivat kyläläiset liikkeellä talkoilemassa. Sitten suunniteltiin tarinaa ja tekstiä, löydettiin lukijat, jotka muokkasivat kylästä kertovan tekstin omaan suuhunsa sopivaksi ja ajelivat eräänä syksyisenä sunnuntaina nauhoittamaan juttua studiolle Sodankylään. Samalla purkkiin pantiin myös Suvannosta kertovan laulun viuluesitys. Vielä katseltiin yhdessä filmin raakaversiota, tehtiin korjausehdotuksia, kaivettiin esiin vanhoja kuvia, jotka liitettiin elokuvaan. Ja viimein valmista filmiä lähdettiin katsomaan Naavaan hankkeen järjestämän Pyhätunturin tutustumispäivän lopuksi. Siellä näytillä oli kooste kaikkien kylien filmeistä. Kylläpä se jännitti… Mainiot filmit näkyvät nykyään You Tubessa, josta ne löytyvät osoitteesta http://www.youtube.com/watch?v=pQZN_THSRMI&feature=c4-overview&list=UUMmZvsCCIqdqx2Nx44eLClw.
                      
Nyt kun viimeinenkin hankkeen julkaisu, Suvannon kylän esite, on lähtenyt painoon, voi jo huokaista helpotuksesta. Joskus sitä miettii, miksi nähdä vaivaa, kun päivät ovat jo muutenkin täynnä. Keskittyisi vain oman huushollin ja tekemättömien töiden parissa puurtamiseen… Miksi ei siis linnoittautuisi omaan yksityiseen maailmaansa välittämättä siitä, mitä kylässä tai paikkakunnalla tapahtuu tai tehdään? Kai me ihmiset olemme kuitenkin sosiaalisia olentoja. Me saamme paljon toisiltamme emmekä voi koskaan elää täysin yksin. Yhteinen puuhaaminen ja yhteisten asioiden eteen töiden tekeminen antaa paljon. Se on hauskaa. Se laajentaa näköaloja. Se opettaa ja kasvattaa vielä aikuisenakin, kun uskaltaa mennä oman mukavuusalueensa ulkopuolelle ja yrittää jotain uutta. On myös tärkeää tuntea kuuluvansa johonkin ja saada tyydytystä siitä, että voi vaikuttaa oman elinympäristönsä kehittämiseen.
                       
Pelkosenniemen kylät - hankkeessa tehtiin tietysti paljon muutakin: yksityishenkilöiden kiinteistö- ja tonttipörssi, kunnan viestintästrategia, retkiä, tapahtumia, Pelkosenniemen esilletuomista niin lehtien palstoilla kuin radiossa ja TV:ssäkin. Hanketta hallinnoi Pelkosenniemen kunta ja sen rahoitus on suurimmaksi osaksi saatu Pohjoisimman Lapin Leader ry:n kautta EU:lta ja valtiolta.
                      
Tämäkin Melekosen pieni – Pelekosenniemi -blogi on hankkeen synnyttämä. Yhteisöblogi on meitä kaikkia varten. Odotan suurella mielenkiinnolla jokaista Pelkosenniemestä kertovaa tai pelkosenniemeläisen tekemää kirjoitusta tai kuvaa, joka sinne ilmestyy. Kirjoittaja- ja kuvaajajoukko on näin aluksi vielä pieni ja mukaan mahtuisi lisää porukkaa, jos vain innokkaita löytyy. Yhteyshenkilönä ja koordinaattorina on Mikko, kunnan vapaa-ajanohjaaja, jolta saa tietoa blogista.
                      
Minulla itselläni on ollut mahdollisuus olla tässä kylähankkeessa mukana kahdella tavalla: Suvannon kyläläisenä ja hankkeen ohjausryhmän jäsenenä. Lämmin kiitos kaikille eri tavoin hankkeessa mukana olleille! Yhdessä tekeminen on iso ilo. Ja vaikka maailma ei vieläkään tullut ihan valmiiksi, on nyt sopiva aika hengähtää. Oikein mukavaa joulun aikaa kaikille! Nyt voi hyvillä mielin noudattaa tutun joululaulun kehotusta:
                     
”Arkihuolesi kaikki heitä,
  mieles nuorena nousta suo.
  Armas joulu kun kutsuu meitä                
  taasen muistojen suurten luo…”
                     

Suvannossa, Mattilan pirtissä, kun jouluun on aikaa enää kaksi yötä…


                                           Kaisu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti